Laden Evenementen

Terug naar workshops

  • Dit evenement is voorbij.

Interactieve lezing: #MeToo

08-04-2019 | 19:30 - 21:00

Locatie: 's-Hertogenbosch

Zwarte piet is racistisch, black lives matter, zeehelden zijn taboe en vrouwen rapporteren massaal intimiderend en grensoverschrijdend gedrag onder de hashtag MeToo.

Actiegroepen staan op; bekladden standbeelden, protesteren tijdens de intocht van de goedheiligman en doen aangifte tegen organisatoren van een cowboy en indianen- feestje.
Mag er dan helemaal niets meer? Vanwaar die overgevoeligheid? Wat is er aan de hand?

In deze lezing neemt Stefan je mee in zijn zoektocht en zijn persoonlijke missie mentaal te ‘dekoloniseren’.
Hij vertelt wat hij heeft geleerd over onderdrukking, sociale ongelijkheid, emancipatie en activisme.
Hij laat je kennismaken met begrippen als ‘white-privilege’, ‘mansplaining’, ‘cultural appropriation’,‘euro-centrisme’ en betoogt waarom ‘reversed racism’ niet bestaat.

Tot slot legt hij je uit wat volgens hem het probleem is met witte heteroseksuele mannen.
Hij plaatst hedendaagse fenomenen zoals de zwarte pieten discussie en de MeToo beweging in een sociologisch (en ook historisch) perspectief en duidt daarbij onderliggende systemen en mechanismen. Dit alles in een amuserende, prikkelende maar respectvolle ambiance.

Deze lezing is voor iedereen die geïnteresseerd is in maatschappelijke ontwikkelingen, affiniteit heeft met onderwerpen als: racisme, onderdrukking, emancipatie, sociale ongelijkheid, activisme.

 

De lezing wordt gegeven door Stefan van Teefelen. Stefan is docent Sociale Studies. (Deze lezing ligt op HAVO werk/denkniveau) De afgelopen jaren heeft Stefan zich verdiept in de achtergronden van de zwarte pieten discussie en de anti racisme beweging gedreven door de vraag: ‘wat is er toch allemaal aan de hand?’ Na het nodige leeswerk, surfen op internet en gesprekken met activisten is hij geëngageerd geraakt en heeft zich als doel gesteld mentaal te ‘dekoloniseren’. 

Inschrijven is mogelijk t/m 7 april.

Gegevens

Datum:
08-04-2019
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
€4
Evenement Categorie:

Locatie

Avans Hogeschool
Hervenplein 2
's-Hertogenbosch, 5232 JE Nederland
Telefoon:
06-46768110

Schrijf jezelf in voor deze workshop

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Inschrijven is niet meer mogelijk