Af en toe een olifantenhuid hebben


Esmyralda is 33 jaar, woonachtig met haar man twee katten en hond in Den Bosch. Ze vertelt over haar verschillende vrijwilligers banen. Met Cello heeft ze een bijzondere en lange geschiedenis.

Activiteitenbegeleider bij Cello

Cello heeft haar opgevangen toen ze thuis is weggelopen, zo vertelt ze. Hier kreeg ik de aandacht die ik thuis niet kreeg. Ook met mijn lichte vorm van autisme heb ik goed leren omgaan. “De begeleiding was er voor mij en er werd naar mij geluisterd”. Door nu zelf mensen met een beperking te begeleiden, kent ze de organisatie van binnen en buiten.  

En ook de bewoners die ze wekelijks begeleid tijdens het sjoelen kent ze aardig goed. “Dit is fijn omdat ik weet hoe ik ze moet aanspreken”, vertelt Esmyralda.  Dit kan ze door de band die is opgebouwd. Haar eigen ervaringen helpen hierbij. “Je moet af en toe wel een olifanten huid hebben!” zegt de vrijwilliger. Als iemand boos wordt, kan de omgang best lastig zijn. Door duidelijkheid te bieden en grenzen te stellen kan ze hier prima mee omgaan. “En je moet niet alles persoonlijk op te pakken. Dat leert dit werk je wel.” 

Jazz & Juketown

Esmyralda kan goed plannen en structureren. Deze vaardigheden zet ze in tijdens het coördineren van het transport op festival Jazz & Duke Town. Op een aantal podiums in de stad moeten artiesten op tijd op hun locatie zijn om spectaculaire optredens te verzorgen. Chauffeurs halen artiesten op uit Schiphol, Eindhoven Airport of het station Den Bosch. Esmyralda zorgt ervoor dat chauffeurs weten hoe laat en waar ze naar toe moeten zijn. Iemand anders doet de communicatie met de artiesten. Hier heeft Esmyralda ook contact mee tijdens dit festival. 

“Het leuke is dat het festival totaal mogelijk wordt gemaakt door vrijwilligers”, vertelt Esmyralda, “het festival en de sfeer is zo leuk dat mensen uit alle hoeken komen om mee te werken aan dit event.” Dit event vindt eenmaal per jaar plaats. 

Stichting Novalus

Dan is er ook nog Stichting Novalus waar ze de functie gastvrouw in de horeca vervult. Novalus is een theater voor mensen met een beperking. Cliënten, die bij voorkeur ‘theatermakers’ worden genoemd, krijgen alle disciplines aangeboden die bij theater maken horen. Daarnaast biedt Novalis ook mogelijkheden op het gebied van horeca, schoonmaken, tuinieren, receptie en licht administratief werk. 

Esmyralda werk hier in een bar waar allerlei activiteiten worden gehouden. “Iedereen kan hier lekker zichzelf zijn. Er wordt niet gekeken naar beperkingen maar naar mogelijkheden.” De reden dat dit werk Esmyralda zo aanspreekt!