Dorien en Jordy op IndeBuurt


Dorien en Jordy maken workshops: ‘Deelnemers wisselen soms naderhand nummers uit’

Een rondje wandelen met een ander, dieren verzorgen op een kinderboerderij of boodschappen doen voor een zieke: het zijn allemaal vormen van vrijwilligerswerk. Bijna de helft van de bevolking zet zich minstens één keer per jaar vrijwillig in. Speciaal voor de vrijwilligers in Den Bosch is er VrijwilligersAcademie073. “We delen kennis en tegelijk is het een sociaal moment vol ontspanning.”

Bij VrijwilligersAcademie073 ontmoet je andere vrijwilligers. Vrijwilligers die actief zijn in Den Bosch kunnen deelnemen aan workshops en gelijkgestemden ontmoeten. Dorien van der Heijden, vrijwilliger bij kinder- en zorgboerderij de Oosterhoeve in Den Bosch, begeleidt workshops bij VrijwilligersAcademie073. “De workshops zijn heel uiteenlopend. Zo leer je bijvoorbeeld omgaan met social media of praat je met anderen over hoe het is om vrijwilliger te zijn in coronatijd.”

Jij kan meedoen

De deelnemers zijn volgens Dorien net zo verschillend als het vrijwilligerswerk dat ze doen. “Ik krijg vaak de vraag van andere vrijwilligers of de academie ook voor hen is. Het antwoord is heel simpel: ja. Het aanbod van de VrijwilligersAcademie073 is voor alle vrijwilligers die wonen of actief zijn in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Vught. “

Themaworkshops

In de workshops komen thema’s aan bod waarmee je mogelijk te maken krijgt tijdens het vrijwilligerswerk. “Veel vrijwilligers werken bij zorginstanties. Het is handig te weten hoe je omgaat met psychische problemen of verzekeringsadministratie. Dat soort zaken komt tijdens de workshops aan bod. Ook geeft een ervaringsdeskundige handige tips en kun je sparren met andere vrijwilligers die tegen dezelfde dingen aanlopen als jij.”

Ook biedt de VrijwilligersAcademie073 ontspanningsworkshops aan. “Het hoeft niet allemaal zo serieus”, vertelt Dorien. “Daarom hebben we cursussen over mindfulness, uitwaaien in de natuur of waarbij je zelf een kunstwerk maakt. Dat is puur voor de ontspanning en de gezelligheid, want dat verdien je als vrijwilliger.”

Vrijwilligers in het zonnetje

Jordy Mol is een van de zzp’ers die vrijwillig workshops geeft bij de VrijwilligersAcademie073. Hij geeft het webinar ‘Doe’s en Boe’s van Social media’. “Mijn insteek is om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten tijdens de workshop. Ik merk dat de deelnemers daar heel enthousiast van worden. Ze stellen niet alleen vragen, maar vertellen ook hun eigen verhaal. Ze kunnen hun ei kwijt in de groep.”

“Juist in deze periode waarin iedereen thuis zit, is het heel mooi om dit te doen. Ik zou de workshop het liefst fysiek geven, maar merk dat online ook veel interactie is met de deelnemers.” In zijn workshop over het gebruik van social media, geeft Jordy tips en bespreekt hij veelgemaakte fouten. “In de workshop vertel ik hoe je met kleine trucjes grote stappen kunt maken.” Voor Jordy is het vrijwillige aspect een sterke drijfveer. “Het voelt alsof ik iets kan teruggeven aan de maatschappij. Bovendien is het ook interessant voor mijn netwerk. Je leert nieuwe mensen kennen en de organisaties waarvoor zij zich inzetten.”

Voor het hele artikel kun je kijken op IndeBuurt Den Bosch